O makijażu i kosmetykach z MarokaMarokańskie kosmetyki. Krótko i na temat

Dodane: 09-04-2017 09:53
O makijażu i kosmetykach z MarokaMarokańskie kosmetyki. Krótko i na temat kohl i kajal

Wikipedia i działanie wody różanej

Woda różana jest produktem ubocznym w produkcji olejku różanego. Pierwotnie wytwarzana w krajach arabskich, obecnie rozpowszechniona niemal na całym świecie.

Woda różana jest popularna w kuchni azjatyckiej od VIII wieku n.e. i stosowana do sporządzania napojów, gotowania mięsa i wyrobu słodyczy (np lassi).

Działa tonizująco na skórę. W starożytnym Rzymie woda różana była używana do kąpieli. Używana jest również w produkcji kosmetyków i perfum.

Bywa stosowana w ceremoniach religijnych (islam, hinduizm).

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_różana


Encyklopedyczna definicja kremu w Wikipedii

Kremy - kosmetyki do pielęgnacji i ochrony skóry oraz włosów, stosowane bezpośrednio na skórę w celach pielęgnacyjnych. Występują w formie stałej lub półtłustej emulsji wodnotłuszczowej.

W Polsce nie ma dokładnie sprecyzowanego określenia co do właściwości i konsystencji kremu, dlatego też zakres stosowania poszczególnych terminów zależy od odczuć indywidualnych i względów marketingowych. Kremy są liczną grupą wyrobów, różnią się typem emulsji, składem i przeznaczeniem. Zwyczajowo dzieli się je zgodnie z pełnionymi funkcjami na: nawilżające, półtłuste, podkładowe, przeciwzmarszczkowe, anti age, after sun, sportowe, ochronne lub w związku z obecnością składników czynnych na: azulenowe, ceramidowe, witaminowe.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Krem_(kosmetyk)


Cytat o maśle shea

Masło shea ? olej roślinny uzyskiwany z owoców masłosza Parka (ang. pot. shea tree). W postaci świeżej, nieprzetworzonej ma konsystencję pasty, barwę białawą, jest niemal bezwonny i ma bardzo słabo wyczuwalny smak.

Zastosowanie
Kuchnia ? olej jest jadalny i szeroko stosowany w Afryce subsaharyjskiej co najmniej od XIV wieku. Używany jest do smażenia oraz jako dodatek do wielu potraw wpływający na ich konsystencję, aromat i właściwości smakowe.
Kosmetyka ? masło shea jest stosowane w kosmetyce, jako środek nawilżający, zmiękczający skórę, kojący, uelastyczniający, przeciwzmarszczkowy, chroniący przed promieniami UV, przedłużający opaleniznę.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Masło_shea